Saturday, June 11, 2011

Sape kate bace novel itu buang masa....??


Sunguh lama rasenye x update blog... hukhuk.... Tenet kene potong pasl bil x bayo.... aku bkn x nak bayo... tapi aku nyampah sebb sejak dua menjak nih tenet sgt slow... benci tau... mau tgk maharajalawak pon susah... tu yg aku bengang sgt tu sampai aku x mo bayo.... Tetibe smlm incik suami aku baik hati lak gi bayo... dia nk gune le tu.. tu yg dia sebok2 g bayo... jd alang2 dh ade tenet balik ni aku pon besemangat la menukar segala bagai kat blog aku nih... ni kira sentuhan tebaru la.... ok la kot... rase cam mude 10 tahun pulak... hakhak...

Sape kate bace novel x der ilmu... x der pengajaran... meh aku nk lempang... sesedap rase jer... bkn ape disebabkan aku ni terrrsgt la suke bace novel aku ade la terrrdengar org ckp yg bc novel ni x der faedah... heh sape cakap... yg dok ckp tu bace novel ke x..?? kalo x bace mmg la x tau kan... 

Aku ni dh bace byk gak la novel2 cinta ni... x semuanye x der faedah... ade yg berinfo sebenarnye... byk... antaranya dlm novel tu ade gak diselitkan ngan nasihat2.... tips2 kebahagian rumahtangga.... hadis2 dan terjemahan yg menjurus ke arah kebaikan.... sikap dan perangai yg baik2 yg x der pd diri sendiri.... tempat2 yg menarik kat dalam negara dan luar negara... byk  sebenarnya... antara nk ikut ngan x ikut jer sebenarnye...  pandai2 la nk menilai yg mana baik yg mana buruk... kalo x bace x payah la nak ckp yg baca novel ni x der faedah yer.... bace dulu baru tau....

Aku bukan ape aku nk bg contoh kat anak2 aku jer... supaya diorang pon akan suke dan minat mmbace... membaca kan ker jambatan ilmu.... x kisah ler ape yg dibaca selagi kita dpt ilmu terus kan la.... baca blog pon ada ilmu gak tau... hehe...




psssttttt.... byk sgt baca novel sampai dh berpinar-pinar bijik mate...... hehehe...


mood : gumbira sbb dh boley on9 dimlm hari.... :)




6 comments:

~~Ticer Wann~~ said...

dah lama tak layan novel... novel pun bagus la.. boleh memupuk minat membaca... baca je apa-apa bahan bacaan janji berilmiah... novel boleh bantu membaiki laras bahasa kita..cewah


Kenapa awak follow saya

akulahct said...

Ticer Wann ~ emm betul2.... sgt stuju... hehe...

Azira Mohamad said...

betulll!! sy pun stuju dgn awak.
he he he.. sbnrnya sy mmg hantu novel dari dulu smpai skrg.

Tp yg peliknya,skrg byk crita kt tv yg diadaptasi dr novel.ramai plak yg suka tgk..tp time suh baca xnk plak.ckp xberfaedah la..mcm2 la alasan yg diberi kan???

akulahct said...

azira ~ betui3... hehe... beshh kn citer novel bile dibuat drama... hihi...

tQ sudi singah folo & komen... :)

Azira Mohamad said...

Sama2.. :D

mykhalis said...

hmm..lepas tue tak update2 dah..kena potong lagi ke?